Thursday 3 September 2015

Kerabu Daun Selom + Mangga

KERABU MANGGA DAUN SELOM
Bahan-bahan:
1 ikat daun selom
2 biji mangga muda
100 gm ikan bilis
100 gm kacang tanah
1 biji bawang besar
5 biji cili padi
3 batang serai, garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan:
Ikan bilis dan kacang tanah digoreng secara berasingan. Kemudian dikisar kasar.
Serai, daun selom dan bawang besar dipotong halus.
Mangga muda dibuang kulit dan dipotong halus.
 Kisar cili padi bersama serai yang telah dipotong halus untuk mendapat rasa yang lebih sedap.
Kesemua bahan digaul terlebih dahulu sebelum dimasukkan daun selom.
Boleh dimakan begitu saja atau bersama nasi panas.
Sangat bagus untuk kesihatan kerana tidak ada bahan perasa, pewarna dan rendah kalestrol.
Cubalah..

Pernah mendapat tempat pertama dalam pertandingan penyediaan sayur yang tidak perlu dimasak tapi bukan saya.. kawan yang masuk bertanding. He..he..


Daun kesom dan mempelam telur

Ikan bilis dan kacang tanah yang telah digoreng

Bahan-bahan yang perlu digaul


                                              Ta..da..da.. dah siap kerabu daun selom.

No comments:

Post a Comment