PUCUK KAYU MASAK TEMPOYAK
Bahan-bahan:
3 ikat pucuk ubi
5 helai daun kunyit
5 helai daun kadok
5 batang pucuk labu
6 batang serai
( bahan ini dimayang)
Pucuk Kadok |
Segenggam cili padi
Segenggam ikan bilis
1 inci kunyit hidup
RM3 santan kelapa (ikut Inflasi)
6 sudu makan tempoyak
(dikisar dengan menggunakan ‘blender’) .
Campurkan sedikit
air jika terlampau pekat.
3 papan petai
Cara Memasak:
Bahan yang dikisar dimasak terlebih dahulu hingga mendidih.
Setelah mendidih dan kuah agak pekat, masukkan sayur-sayuran yang telah
dimayang bersama petai. Masak sehingga kuah menjadi pekat dan sayurnya sebati
dengan kuah. Kalau suka pedas boleh dilebihkan sedikit cili padi.
No comments:
Post a Comment