Wednesday, 9 July 2014

Pokok asam gelugur atau asam keping

Buah asam keping
Di belakang rumah banyak pokok asam gelugur atau dikenali dengan asam keping. Sekarang tengah lebat buahnya. Pokoknya jenis tinggi lebih dari 4 meter. Daunnya boleh dicampur dalam telur itik masak lemak cili padi.  Buahnya juga bermusim tapi tak sama dengan musim buah-buahan. Biasanya bila habis buah gugur, pokok akan mengeluarkan daun muda yang berwarna kemerah-merahan dan akan berbunga semula. Bila mula gugur sibuklah mengutip sebab buahnya boleh bertahan 2-3 hari shj di atas tanah. Bijinya mudah rosak dan berulat dan merosakkan buahnya. Ini bermakna ia rosak di bahagian dalam dulu.

Pokok asam keping

Buah asam keping yang belum sudah masak tapi belum gugur
 Buah yang muda berwarna hijau, bila masak bertukar kuning dan akan gugur sendiri apabila cukup masak. Adalah lebih baik tunggu buah itu gugur sendiri daripada dipetik supaya elok apabila dibuat asam keping.

Asam yang elok tua akan berwarna oren.


Contoh belahan isi asam gelugur
 Buah dibelah dua mengikut ulasnya. Bijinya akan dibuang dan dipotong-potong mengikut saiz yang sesuai. Biasanya setiap ulas dibelah tiga atau empat supaya mudah untuk mengeringkannya. 

Dibelah mengikut ulasnya



Apabila siap dipotong ia bolehlah disusun dan dijemur di bawah cahaya matahari. Jika cuaca elok, 2 @ 3 hari sudah boleh disimpan.
Saya selalu jadikan buah tangan apabila berkunjung ke rumah kawan-kawan atau sedara mara. Spesialnya sebab pokok sendiri dan memprosesnya juga adalah hasil usaha sendiri.

No comments:

Post a Comment